– editorial semnat de Alice Năstase, jurnalistă și scriitoare –
Recunosc acum, la mulți ani distanță, că am vrut și eu, de câteva ori în viaţa mea de elevă, să copiez, așa cum bănuiesc că mulți dintre noi au vrut. Dar eu, pentru că nu aveam nici o tehnică avansată de-a copia direct din carte și nici nu aveam privirea suficient de ageră ca să pot să mă inspir din lucrarea colegei din faţa mea, am ales cea mai obişnuită şi mai la îndemână metodă: mi-am făcut copiuţe.
Fiind însă, de mică, atentă la detalii, și, în general, dovedindu-mă serioasă şi harnică până şi în rele, am zis că, dacă tot fac o treabă, hai s-o fac cum se cuvine. Și mi-am făcut copiuţe iscusite, inteligente, sintetizând cu grijă toate informaţiile, în aşa fel, încât să am la dispoziţie ideile principale ale lecţiilor, dar să le pot adaugă brizbizuri, într-un mod creativ, care să-mi facă lucrarea complexă și memorabilă.
La capătul acţiunii mele infracţionale, m-am trezit, însă, de fiecare dată, că ştiu la perfecţie materia. Că lecţiile acelea pe care nu le stăpâneam deloc şi voiam să le copiez au devenit punctul meu forte şi că, orice subiect mi-ar pica din ele, l-aş putea rezolva perfect, fără să am nevoie să apelez la mijloace atât de ruşinoase.
Mi-am făcut copiuţe de câteva ori în viaţă, dar nu le-am folosit niciodată, fiindcă nu a mai fost nevoie de ele. A fost, însă, o lecţie bună pe care nu am mai uitat-o.
Uneori, când nu știi ce să faci, e bine să te-apuci de copiuțe. De fapt, să analizezi situația întorcând-o pe toate fețele ca și cum tot ceea ce va urma depinde de ceea ce scrii tu acolo, într-un plan minuțios pregătit, dar sintetic, pe care să poți, apoi, broda în mod creativ.
Avantajul în viața reală este că, dacă nu știi cum să faci ceva, poți să apelezi la ajutorul, la abilitățile sau la sfatul unui coleg și, astfel, să fii sigur că evenimentul, proiectul, întâlnirea sau întâmplarea pe care ai proiectat-o așa de amănunțit, încât i-ai așezat pe hârtie fiecare aspect, va ieși exact cum ți-ai dorit sau chiar mai bine de atât, căci în echipă n-ai cum să dai greș.
Da, recunosc, am rămas o elevă dornică de note mari, și fac și azi un fel de copiuțe pentru toate lucrurile care contează pentru mine, numai că nu le mai scriu pe foi volante, ci pe pagini ale agendei mele cu minuni. Și nu mă mai rușinez cu fapta mea. Căci știu că astfel voi înțelege perfect ce am de făcut eu, dar și cei care îmi sunt alături, înțeleg la ce aspect trebuie să mai lucrăm în ceea ce privește pregătirile, dar și în ce moment al desfășurării acțiunii ne vom permite să ne relaxăm, fie că aducem tortul, fie că prindem buchetul miresei, fie că aplaudăm, fie că doar respirăm ușurați că am știut bine lecția și putem să ne dăm singuri o notă mare… Sau, cel mai adesea, înțelegând că organizarea noastră a fost, și va fi și data viitoare, tot fără cusur.
Jurnalista Alice Năstase Buciuta ne povestește despre pasiune, viață și profesie, în stilul ei minunat, caracteristic. Citiți mai multe editoriale semnate de Alice Năstase.
Campania „Mai mult decât profesie. Pasiune!“ este cu și despre pasiunea cu care am învățat să servim oaspeții în fiecare zi a activității noastre. Colegii noștri au fost actorii Calendarului pe anul 2017. Prin această campanie ne-am dorit să aducem angajații, dar și meseriile dintr-un hotel într-o altă lumină, prin asocieri neașteptate.