– editorial semnat de Alice Năstase, jurnalistă și scriitoare –
În toate dezbaterile legate de parenting, mamele, tații și educatorii se împart în două tabere opuse. Unii susțin că cei mici ar trebui lăsați liberi să-și caute drumul, călăuzindu-se după intuiția lor încă nealterată de apăsarea – și de înălțarea – educației. Ceilalți sunt de părere că trebuie să-i ghidăm cu precizie, ajutându-i pe copiii noștri să nu mai facă aceleași greșeli pe care le-am făcut noi înșine, scutindu-i, astfel, de suferințe inutile și economisindu-le timp prețios.
Eu, recunosc, n-am ales, încă, nicio tabără. Pentru că, având trei copii, am înțeles că fiecare dintre ei este o lume aparte și altfel interacționez cu miracolele ei. E la fel ca la oamenii mari, până la urmă, căci, oricât de mult am învăța și am crește, nu ne schimbăm, cu adevărat, niciodată. Rămâne în fiecare dintre noi miezul acela autentic – de libertate și copilărie, de nehotărâre și de curaj, de iubire de dat și de alint de primit -, care ne face să nu semănăm unii cu alții.
Unii dintre noi au mai multă nevoie de sfaturi și îndemnuri, alții sunt firi independente, însetate să se manifeste creativ. Unii își doresc precizie și control, iar alții se simt fericiți când își trasează singuri limitele… Dar toți vor, de fapt, același lucru: să se bucure de ceea ce fac, de ceea ce sunt. De aceea, eu mă încăpăţânez să provoc întâlnirile copiilor mei cu fiecare felie de viață în parte. Chiar dacă îmi e clar, de la bun început, că nu acela e drumul lor prin viaţă. Vreau, însă, ca ei să aibă parte de fiecare experienţă care le-ar putea folosi mai târziu. Împreună săpăm în grădină și învățăm spaniolă. Îi provoc să studieze pianul şi chitara, dar și să așezăm frumos rufele călcate în raft. Îi duc la lecţii de desen şi de dans, dar în zilele libere sortăm jucăriile și, pe cele pe care nu le mai folosim, le dăruim în centre speciale unor copii care se bucură că le-au primit. Vreau să ştie să vorbească corect româneşte, dar îi încurajez când văd că vor să știe tot mai bine engleză. Gătim împreună și, câteodată, tot împreună, mai spargem, din greșeală, câte o farfurie…
Adevărul este că îmi doresc un singur lucru pentru ei, însă unul despre care știu că este extrem de însemnat pentru viaţa fiecăruia dintre noi: vreau să descopere că poţi trăi căutându-ţi bucuria.
Că e posibil să munceşti, să câştigi bani, să faci o carieră şi să te şi bucuri, în acelaşi timp, de şansa care ţi-a fost dată, de jobul pe care ți l-ai ales, de echipa alături de care construiești case, vise, cuvinte sau momente speciale. Că poţi să faci din PASIUNEA TA un mod de a trăi care să te împlinească, să te fericească şi, eventual, să te şi îmbogăţească. Și că fiecare alegere pe care o facem trebuie să vină din suflet și, astfel, să ajungi un om pentru care fiecare gest, meserie sau provocare să scoată din tine tot ceea ce este mai bun.
Să dansezi pe pași de flamenco atunci când faci ordine în casă – sau când job-ul tău despre asta este, să zâmbești cu gura până la urechi atunci când întâlnești oameni noi și îi ajuți cu un sfat sau cu o părere sau, pur și simplu, să fii om fericit.
Nu toţi părinţii care îşi târăsc odraslele pe la cursuri ciudate sau care îi iau cu ei prin toate experiențele vieții cred că, în felul acesta, rânduiesc viitorul copiilor lor. Dar măcar se străduiesc să le deschidă o uşa către împlinire. Nu toţi copiii care au ocazia să se apropie de arte și de meserii vor ajunge artişti sau meșteșugari pricepuți, dar vor înţelege că avem dreptul să avem o viaţă lină şi luminoasă, în care meseriile noastre să nu fie nişte corvezi greu de îndurat, ci bucurii în lumina cărora ne trăim viața. Iar pentru asta avem la îndemână, ca instrumente ale unei educații ce funcționează mereu, propriul exemplu, propriul zâmbet, propria credință că atunci când profesia noastră e și pasiunea noastră avem o șansă în plus să fim fericiţi.
Alice Năstase Buciuta este redactor-șef al revistei Marea Dragoste (revistatango.ro) și scriitoare, autoare a numeroase cărți de succes.
Citiți mai multe editoriale semnate de Alice Năstase.
Campania „Mai mult decât profesie. Pasiune!“ este cu și despre pasiunea cu care am învățat să servim oaspeții în fiecare zi a activității noastre. Colegii noștri au fost actorii Calendarului pe anul 2017. Prin această campanie ne-am dorit să aducem angajații, dar și meseriile dintr-un hotel într-o altă lumină, prin asocieri neașteptate.