Minunea vieții

– editorial semnat de Alice Năstase, jurnalistă și scriitoare –

Dacă am întreba 100 de români – ca la televizor – sau, nu știu, 50 de prieteni, în ce constă frumusețea vieții, probabil că aproape toți s-ar referi la lucrurile mari, însemnate, cum ar fi sănătatea, iubirea, liniștea sufletească, împlinirea, siguranța materială. Și ar avea dreptate, fiindcă, desigur, acestea sunt aspectele pe care le-am vrea așezate, o dată pentru totdeauna, sub semnul realizării, al bucuriei, al desăvârșirii.

Eu am înțeles, însă, nu foarte demult, că splendoarea existenței stă, de fapt, în detalii, în puterea noastră de a le observa și de a ne bucura de ele. Pentru că, de fapt, viețile noastre, ale tuturor, privite de departe, arată cam la fel.

Dacă ar fi să ne referim doar în mare, uitându-ne de undeva de sus la ceea ce ni se întâmplă, am putea spune că trăim identic, 95% dintre noi. Ducem copiii la școală, mergem la serviciu, venim acasă, dormim șapte ore pe noapte. Plecăm, o dată sau de două ori pe an, într-un concediu… Însă, de fapt, și dacă ar fi să avem cu toții existențe trase la indigo, de fapt unicitatea și splendoarea vieții stau în felul în care ne raportăm la detalii.

Unii spun, plictisiți: nu mi se întâmplă nimic. Mă duc la slujbă, vin de la slujbă, când am timp văd câte-un serial, apoi cad lat și-o iau, a doua zi de la capăt, la fel. Alții nu contenesc să se mire, cu recunoștință, de frumusețea și de bogăția vieții, parcurgând, totuși, exact aceleași trasee.

Știu oameni pentru care mersul de fiecare zi cu copiii spre școală este o călătorie inițiatică, în care numără împreună, o dată cu bucuriile din ziua de mai înainte, zarzării copleșiți de floare pe sub care trec ținându-se de mână, sau magnoliile izbucnite în dragoste din curțile celor norocoși să aibă asemenea minunății aproape de casele lor.

Cunosc oameni care pun atâta pasiune în profesia lor, încât au preschimbat-o în vocație, în bucurie, în artă veritabilă, fie că asta înseamnă să așeze culoare albă pe perete, imagini pe peliculă, cuvinte în pagină, flori în buchete, pietre prețioase în inele, cearșafuri albe pe saltele pufoase sau floricele de marțipan pe torturi de ciocolată în jurul cărora alți oameni vor cânta, poate, „Mulți ani trăiască!”, cu glasuri înnobilate de emoția unei clipe unice și neprețuite. Și am avut șansa să întâlnesc semeni binecuvântați cu puterea de a se bucura și de a da mai departe această bucurie, de fiecare înfrunzire, de fiecare adiere de vânt, de fiecare clipocit de stea, de fiecare privire bună și caldă, poposită pentru o fracțiune de clipă asupra lor.

Minunea vieții stă în DETALII. În măiestria noastră de a le observa, de a le preschimba în ornamente de preț ale sensului propriei existențe, dar și de a fi atenți la ele în tot ceea ce facem, dăruind, astfel, mai departe, șansa celor care se întâlnesc cu noi, cu munca noastră sau doar cu felul în care ne plecăm ușor fruntea într-un salut binevoitor spre un necunoscut, să aibă o zi bună, plină de detalii ale frumuseții vieții.


Alice Năstase Buciuta este redactor-șef al revistei Marea Dragoste (revistatango.ro) și scriitoare, autoare a numeroase cărți de succes.

Citiți mai multe editoriale semnate de Alice Năstase.


Campania „Mai mult decât profesie. Pasiune!“ este cu și despre pasiunea cu care am învățat să servim oaspeții în fiecare zi a activității noastre. Colegii noștri au fost actorii Calendarului pe anul 2017. Prin această campanie ne-am dorit să aducem angajații, dar și meseriile dintr-un hotel într-o altă lumină, prin asocieri neașteptate.

ÎNAPOI LA BLOG