Noaptea Sfântului Andrei, tradiții și superstiții românești

Sărbătoarea de Sf. Andrei datează de peste 2000 de ani pe teritoriul țării noastre, timp în care a reușit să adune zeci de tradiții și superstiții românești, de la cele mai romantice, până la cele mai bizare.

Noi le-am adunat pe cele mai interesante pentru a le împărtăși cu voi.

Gospodarii pun grâu la încolțit

Gospodarii obișnuiesc ca de Sfântul Andrei să pună grâu la încolțit pentru a afla cât de prosperă vor fi recolta, casa si familia în anul următor. Acesta se pune la încolțit în ziua de 30 noiembrie, când toată lumea este acasă și își poate pregăti propriul vas, exact așa cum cere tradiția.

Grâul este simbolul belșugului și prosperității, dar și prevestitor al recoltelor pentru anul care urmează.

În ziua precedentă Sfântului Andrei sau la miezul nopții oricine se poate pregăti pentru a afla cum va fi anul viitor. Boabele de grâu se pun la încolțit într-un ghiveci sau pe un strat de vată umedă. Se spune că persoana al cărei grâu va crește mai frumos și mai bogat, va avea parte de împliniri și belșug.

tradiții și superstiții românești

Usturoiul, folosit împotriva spiritelor rele

Usturoiul este prezent în foarte multe tradiții și superstiții românești legate de Sfântul Andrei. Gospodinele atârnă legături de usturoi sau ung ușile, porțile si geamurile cu usturoi pentru a ține spiritele rele la distanță de casele lor.  Acest usturoi va fi folosit ca tratament împotriva bolilor, ca metodă de protecție. Alte mijloace prin care oamenii obișnuiesc să țină la distanță spiritele rele sunt reprezentate de firimituri de pâine împrăștiate prin curte și candele aprinse lângă icoane.

Busuioc sub pernă pentru a-ți visa ursitul

O altă superstiție legată de Sfântul Andrei este reprezentată de obiceiul de a pune busuioc sub pernă pentru a-și visa ursitul. O altă modalitate presupune ca fetele tinere să întoarcă un ulcior cu gura în jos și să pună deasupra 3 cărbuni încinși, după care să rostească câteva cuvinte pentru a-l cuceri pe bărbatul iubit.

Sfântul Andrei marchează începutul sărbătorilor de iarnă, care continuă cu Sfântul Nicolae, pe data de 6 decembrie și se încheie cu Boboteaza, celebrată pe 6 ianuarie.

Continental Hotels