Când te gândești la vacanță, așteptările sunt atât de mari încât orice problemă ar apărea poate transforma planurile tale într-un fiasco. Vă prezentăm în continuare ce să ai in vedere înainte de vacanță și cum să te pregătești cât mai bine pentru regiunea în care vei călători.
Salvează această listă pentru următoarea călătorie!
Înainte de călătorie
Cercetează și iar cercetează
Nu te grăbi! Caută oferte din timp, mergi la târguri de turism, compară prețurile on line și nu amâna rezervarea pentru ultimul moment! Chiar dacă pare palpitant să găsești cazare în timp ce te îndrepți spre destinație, șansele să găsești prețuri de cazare foarte mari sunt crescute. Fie că vorbim de cazare sau de bilet de avion, rezervă cu aproximativ 50 de zile înainte pentru cele mici tarife!
Verifică pașaportul/informațiile despre viză
Verifică data de expirare a pașaportului și asigură-te că este valabil cel puțin 6 luni după ce intri într-o țară străină. Există unele țări care nu te vor lăsa să intri/să ieși dacă pașaportul nu are valabilitate de minim 6 luni. Informează-te în legătură cu viza pentru țara în care călătorești, dar și pentru țara/țările în care faci escală! Aceleași verificări se fac și pentru cartea de identitate. Dacă călătorești cu copii verifică actele de care ai nevoie pentru ei.
Fă fotocopii documentelor!
Când mergi în vacanță, e bine să suflii și-n iaurt. Mai ales dacă ești într-o țară străină. E bine să ai fotocopii ale pașaportului, vizei, rezervării de la hotel, biletelor de călătorie etc. Ele trebuie puse într-un loc distinct față de documentele originale.
Transferă totul pe telefon
Poți pune tot ce ai nevoie pe telefon: confirmările rezervărilor, poze (pdf) pentru documentele personale, informații turistice, hărți, adrese, etc. Atenție, nu peste tot vei avea acces la internet, deci trebuie să ai acces la ele și în modul offline.
Fă-ți asigurarea medicală!
„N-are cum să mi se întâmple mie…”. Ba da, orice se poate întâmpla și cu siguranță vei fi nevoit să scoți o căruță de bani dacă nu ai o asigurare de călătorie și ajungi să ai nevoie de servicii medicale. Asigurarea medicală de călătorie costă câteva zeci de lei și se face pe loc. Merită!
Fă o plimbare la bancă!
Știai că unele bănci pun o limită lunară / zilnică de retragere a banilor de pe card? Întreabă banca dacă are acest tip de restricții. Nu de alta, dar nu ar fi deloc plăcut să te trezești, când vine nota de plată la restaurant, că nu poți plăti cu cardul. Și este bine să ai și bani cash la tine, nu te baza doar pe card.
Împarte banii
Nu pune toți banii în același loc! În cazul în care pierzi geanta sau portofelul, tot îți va mai rămâne o sumă de bani. Ideal este să nu treci prin astfel de experiențe, dar paza bună trece primejdia rea!
Memoria și încărcătorul
Nu pleca la drum fără memorie suficientă în telefon/ aparat foto pentru poze și videoclipuri. Este bine să ai un card de memorie de rezervă. Atenție să pui în valiză încărcător, acumulator, baterii!
Planifică-ți în minte outfit-uri
Dacă ai în minte cam ce haine vei purta în fiecare zi scutești timp pierdut în vacanță și vei știi și cam ce haine trebuie să-ți pui în bagaj.
Informează-te despre transportul public
Înainte de a pleca în călătorie informează-te online despre transportul public: de unde iei bilete, cât costă, ce fel de bilet (pentru anumite linii, pentru metrou, pentru o zi, pentru 30 de minute etc), care este programul pentru tren, tramvai, autobuz, metrou etc.
La destinația de vacanță
Fii deschis și foarte curios!
În momentul în care ai ajuns la destinație, lasă prejudecățile la o parte și fii un observator al culturii în care ajungi. Nu judeca alte culturi și respectă regulile locului!
Fii autoironic
În unele momente vei fi foarte stângaci. De exemplu, vei întreba unde este stația de metrou cu semnul mare în spatele tău. Nu te rușina, mai degrabă fă o glumă și nu-ți fie frică că o dai în bară!
Întreabă un localnic
Intră în contact cu oameni de-ai locului, chiar dacă engleza ta nu-i prea bună sau invers. Folosește-te de limbajul nonverbal (mai ales limbajul mâinilor), te va ajuta foarte mult. Nu există „tips-uri” mai bune decât cele culese direct de la localnici. În plus, experiențele cu cei de-ai locului sunt mult mai interesante decât multe obiectivele turistice din ghidurile de călătorii.
Dacă ești o persoană timidă și ți-e peste mână șă te bagi în seamă cu necunoscuți, noi am găsit acest site: likealocalguide.com unde poți găsi un localnic care te va ghida prin oraș contra unei anumite sume de bani. În plus, poți să cumperi de aici tururi, să vezi care sunt cele mai bune baruri, cafenele sau restaurante.
Lasă-te surprins!
O vacanță bună este o vacanță plănuită, asta este clar! Totuși, lasă loc de neprevăzut, mergi pe străzi necunoscute și bucură-te de vacanță în fiecare moment. Și lasă aparatul foto/telefonul din mână cel puțin o oră pe zi!
P.S. Nu uita să călătorești și să vezi lumea, pentru că este mai fantastică decât orice vis pe care ți-l poți închipui.