Pasiunea de a dansa, între improvizație și precizie

articol scris de Lore, dansatoare la Barul de noapte

– Continental Forum Oradea –

Într-o lume rapidă, tumultoasă și calculată deseori ne simțim de-a dreptul sufocați. Dansul este o formă de hrănire a sufletului. În timp ce dansează, oamenii se simt bine, simt ritmul muzicii, se deconectează. Pot recomanda chiar exersarea unor pași de dans în timpul orelor de muncă, o să constatați o nouă energie și un nou tonus.

Dansul este una din cele șapte arte. Dansul a existat încă de la începuturile omenirii. Se spune că primul dans a venit odată cu apariția triburilor. Încă din acele vremuri dansul făcea parte din viața zilnică a oamenilor, momentele vieții erau însoțite de dans.

În timp, dansul nu a mai avut aceeași semnificație, el a devenit azi doar o formă de artă și o modalitate de comunicare și implicare între participanți.

Astfel, odată cu trecerea anilor, s-au desprins mai multe tipuri de dansuri, care au diverse semnificații, dar un sigur scop: acela de a scoate la iveală cele mai elaborate mișcări, ținuta morală și eleganța dansatorului.

Ca dansator profesionist, am primit întrebarea cât de mult contează pasiunea în meseria mea?

În primul rând, eu cred ca pasiunea reprezintă acea scânteie din interiorul ființei umane care neîncetat alimentează ambiția, atitudinea și hotărârea de a iubi ceea ce faci.

Pasiunea aduce o schimbare pozitivă atât în viața proprie cât și a celor din jur. Așa găsești puterea de a te antrena ore în șir uitând de durere și de trecerea timpului (în cazul meu cel puțin 2 ore pe zi, timp de 4 ani).

În urma antrenamentelor, pe parcursul anilor, se dezvoltă o nouă aptitudine: îți cunoști foarte bine propriul corp. În spatele exercițiilor acrobatice există o logică și o tehnică menite să ajute dansatorul în timpul unui spectacol. Există situații în care coregrafia inițială nu poate fi efectuată, iar atunci intervin micile „modificări-spontane “, improvizații menite să dea o continuitate armonioasă coregrafiei astfel încât publicul să nu sesizeze nimic.

Precizia și tehnica, rezistența fizică, dar și pregătirea psihică dobândite în urma antrenamentelor ne ajută să folosim energia în așa fel încât pe lângă eleganța mișcărilor să avem și o rezistență pentru a susține un spectacol de lungă durată.

De obicei, dansatorul în timpul actului artistic, se detașează de mediul înconjurător, devine un adevarat instrument prin care libera creație să provoace acele vibrații capabile să atingă sensibilitatea artistică a spectatorilor.

În final, consider ca atât nivelul de pregătire, dar în egală măsură și pasiunea dansatorului influențează calitatea actului artistic și trăirile transmise spectatorilor.

ÎNAPOI LA CAMPANIE