În luna copiilor sunt o multitudine de activități pe care le poți face cu cei mici: de la a merge într-un aquapark până la a-i duce la iarbă verde în locuri special amenajate sau la petreceri tematice. Dar și în casă poți avea o activitate extrem de distractivă: îți propunem trei rețete sănătoase și simplu de făcut împreună cu copiii!
A găti alături de cei mici aduce numeroase beneficii. În primul rând, în acest mod distractiv poți contribui la educația nutrițională a copilului tău, un aspect neglijat în zilele noastre. Conform unor studii recente, România ocupă un loc rușinos în Europa la obezitatea infantilă, locul 3, iar unul dintre motive este tocmai lipsa de educație. În timpul preparării rețetelor, ai oportunitatea de a comunica cu cei mici despre ce produse sunt sănătoase, fără a-i plictisi.
Mai mult, gătitul este privit de cei mici ca un experiment științific, deci ei vor fi super încântați de provocare! Gătitul îi ajută pe copii să-ți dezvolte stima de sine prin dezvoltarea unor noi aptitudini și prin feedback-ul pozitiv pe care îl puteți oferi instant.
Suntem convinși că există mult mai multe beneficii pe care gătitul împreună cu copiii îl aduce, vă invităm să le descoperiți împreună cu prichindeii voștri.
Clătite roz
Ingrediente
- ½ sfeclă medie / mare coaptă și pasată piure
- 2/3 cană de lapte
- 1 ou mare
- 1 lingură de unt topit
- 1/3 cană iaurt grecesc
- 1 linguriță vanilie
- 1 ceașcă făină
- 1 linguriță praf de copt
- 1 lingură zahar
- un vârf de cuțit de sare
Mod de preparare
Se pun în blender piureul de sfeclă roșie împreună cu laptele până se omogenizează. Adaugați oul, zahărul, uleiul, iaurtul și vanilia amestecându-le continuu până se topește zahărul. În continuare se adaugă făina, praful de copt și sarea și mai blenduiți de câteva ori.
Din compoziția rezultată se fac clătitele. Se servesc cu sirop de fructe de pădure sau cu sos de vanilie.
Chifteluțe de conopidă și chifteluțe de Broccoli
Ingrediente
- 1 conopidă fiartă
- 1 ou
- 3/4 cană pesmet
- sare
- piper
- usturoi
- pătrunjel
- brânză cheddar tăiată cubulețe
- făină, ou și pesmet pentru coacere
Mod de preparare
Se opărește conopida, apoi se pasează ca pentru piure. Conopida pasată se amestecă cu oul, pesmetul, sarea, piperul, usturoiul pisat și pătrunjelul taiat mărunt. Compoziția rezultată se lasă la rece 20 minute. Se formează bile în interiorul cărora se pune câte un cub de brânză cheddar.
Ingrediente
- 1 borccoli opărit
- 1/3 cană parmezan
- 2/3 cană pesmet
- 1 ou
- pătrunjel
- sare
- usturoi
- chimen măcinat
- piper
- făină, ou și pesmet pentru coacere
Mod de preparare
Se pasează broccoli ca pentru piure și se amestecă toate ingredientele. Compoziția rezultată se lasă la rece 20 minute. Se formeaza chifteluțe.
Chifteluțele rezultate conopidă, respectiv broccoli, se trec prin făină, ou și pesmet, apoi se pun la cuptor 18-20 min la 180 grade.
Se servesc cu un sos de roșii făcut în casă.
Înghețată de iaurt cu cereale
Ingrediente
- 1 cană cereale musli
- 1 lingură unt
- 3-4 linguri miere
- 1 banană (ținută cca o oră la congelator)
- 500 g căpșune spălate și curățate de codițe
- 200 g iaurt grecesc gras (10%)
- 150 g smântână (35%)
- 1 cană de cereale musli se amestecă cu 1 lingură de unt topit și o lingură de miere.
Mod de preparare
În forme de muffins se pune 1-2 linguri din amestecul de mai sus (cca jumătate de cm). Iaurtul, smântâna, banana, căpșunele și mierea se amestecă la blender. Compoziția rezultată toarnă peste patul de cereale și se introduce la congelator minim 2 ore. Se asezonează cu diverse fructe sau cu fulgi de ciocolată.
În final, vă urăm spor la treabă și distracție plăcută!Vezi și un joc de nutriție pentru copii: